En biga er i bund og grund en tynd (våd) surdej. Modsat den klassiske surdej, der mest har konsistens af en klistret dej, er bigaen nærmest flydende – og det er meningen.

En biga kræver samme opmærksomhed som en almindelig surdej, det vil sige at den skal friskes op løbende. Til gengæld ser den ikke helt så ulækker ud som en effektiv surdej.

Ingredienser:

  • 8 dl postevand
  • 150 g hvedemel
  • 75 g fuldkornshvedemel
  • 75 g rugmel

Fremgangsmåde:

  1. Alle ingredienser piskes grundigt sammen i en beholder. Lad blandingen står i 4-10 dage, indtil den dufter af mørk øl og gammel yoghurt.
  2. Pisk bigaen grundigt en gang dagligt, for at undgå skorpe og bundfald (og i værste tilfælde forrådnelse).
  3. Når bigaen dufter som beskrevet, er den klar til brug. Herefter skal du friske den op med maksimum 3 dages mellemrum.

Hvordan opfrisker man en biga?

  1. Med udgangspunkt i blandingsforholdet fra ingredienslisten frisker du op med lige så med frisk vand og mel.
  2. Det vil sige at hvis du bruger 0,5 liter biga, så laver du en halv lidt frisk vand- og melblanding, og tilsætter til din eksisterende biga.

En biga er meget alsidig, og løbende vil vi tilføje opskrifter her på siden, hvor bigaen er en central ingrediens.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet, så sender vi dig en email, når der er nye opskrifter på siden.

4 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.