Vaniljekransen er en klassisk, dansk småkage – og ja, den er opfundet i lille Danmark. Engang i 1840’erne-agtigt, da danske husmødre fik komfur i boligerne, blev denne kage opfundet (og populær!). Det er bestemt ikke for sjovs skyld, at midten af 1800-tallet bliver kaldt for småkagernes storhedstid.

Nedenstående opskrift er vanvittig nem, og vanvittig lækker. Jeg foretrækker at lave store vaniljekranse på 8-10 cm i diameter, men opskriften kan lige så let bruges til de klassiske vaniljekranse på 5 cm i diameter.

Ingredienser

  • En god, tyk vaniljestang (en polynesisk eller en madagaskar-vaniljestang er et rigtig godt valg)
  • 240g rørsukker
  • 200g saltet smør (rigtig smør!)
  • 320g hvedemel
    • TIP: Du kan udskifte 50-60g af hvedemelet med mandelmel, hvis du ønsker lidt mandel/marcipansmag i kransene.
  • en lille bitte smule salt
  • 2 s/m æg

Fremgangsmåde

  1. Vaniljestangen flækkes på den lange led og vaniljekornene skrabes ud med oversiden af kniven. Rør kornene grundigt sammen med rørsukkeret.
  2. Tilsæt stuetempereret smør, og rør til du har en ensartet masse. Stuetemperaturen går den nemmere at arbejde med.
  3. Tilsæt resten af ingredienserne (mel (evt. mandelmel), salt og æg) og ælt sammen. Du må ikke ælte for længe, da du så risikrer, at vaniljekransene flyder ud når de bliver bagt.
  4. Hæld dejen i en sprøjtepose med stjerne-tyl (hvis du ønsker det “klassiske” vaniljekrans-look, ellers bare en hvilken som helst tyl).
    • TIP: Du kan enten sprøjte i ca. 10-12 cm lange stænger, og så forme cirklen i hånden, eller forme vaniljekransene direkte med sprøjteposen.
  5. Bage i midten af ovnen ved 200 grader. Ca. 12-15 minutter, indtil de er gyldne.
  6. Lægges til afkøling på bagerist, og opbevares i glas/bøtte med tætsluttende låg, når de er kølet helt af.

Servering

Du kan servere dine hjemmebagte på forskellige måder:

  • På et fad
  • i en lille gavepose/pakke
  • på juletræet, ophængt i et fint, rødt bånd
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.