Dengang jeg var en bette purk, der bestod havregrynskugler af smør, sukker, kakaopulver og havregryn – mere eller mindre. Pænt usundt, men vi vidste jo ikke bedre.

Sådanne kugler kunne jeg ikke finde på at proppe i munden i dag hvis jeg kan blive fri, men det er stadig jævnt hyggeligt at spise små, lækre romkugler foran tossekassen. Så hvorfor ikke spise nogen i en sundere variant, der stadig smager som en drøm?

Opskrift på sunde romkugler

Denne opskrift er et kæmpe hit her i huset, de er nemme at lave, og kan varieres på rigtig mange måder.

Ingredienser

  • 8-10 dadler
  • En håndfuld kokosmel
  • En god håndfuld mandler
  • 2 spsk kakao
  • 1 tsk vanille eller vaniljesukker
  • en sjat rom (ikke for meget, da massen hurtigt bliver for våd!)
  • Lidt vand undervejs
  • Kokosmel, kakao eller krymmel til at rulle kuglerne i
  • Evt ½ tsk. lakridspulver (ikke påkrævet)

Fremgangsmåde

  1. Dadler udstenes og ristes på en tør pande.
  2. Mandlerne hakkes i blenderen (mængden passer med en minihakker). Skal hakkes relativt fint, men lidt større stykker til at give lidt bid og struktur er fint.
  3. Resten af ingredienserne blendes, og konsistensen justeres med en smule(!) vand – vi snakker et par tsk.
  4. Brug en ske til at sikre, at massen når ned til knivbladene og bliver nogenlunde ensformig.
  5. Stil massen på køl et par timer, så væden trækker ind i de tørre ingredienser. Desuden er massen nemmere at arbejde med når den er kold.
  6. Massen formes til små kugler (opskriften giver 12-16 kugler).
  7. Rul kuglerne i kokosmel, krymmel og/eller kakaopulver.
  8. Opbevares på køl indtil servering.

Variationer

Du vil måske have opdaget, at ovenstående er en genial grundopskrift, og du kan variere den på virkelig mange måder, fx:

  • tørrede bær eller frugt, som tranebær, rosiner eller æbler.
  • putte appelsin- eller citronskal i.
  • rulle dem i hakkede nødder.
  • bruge cointreau i stedet for rom.
  • put en smule lakridspulver i.

Mulighederne er mange!

Hvis du kommer på en genial kombination, så del den endelig i kommentarfeltet herunder.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.